Cattans Blogg

vecka 34 (33+0)

Okej, vecka 33 är här.
Igår och idag har jag tyckt att bebisen rört sig lite mindre, men det är nog inte mindre utan bara annorlunda. Mindre plats kanske.
 
 
 
Viktig text ifrån spädbarnsfonden.se
 
Räkna sparkar och lär känna ditt barn före födelsen
Mamman ska känna barnets rörelser varje dag
 
Mammans förnimmelse av sitt barns rörelse i magen är den äldsta och mest använda metoden för att få en uppfattning om hur barnet mår före födelsen. Barnet utför både små och stora rörelser i livmodern, som att suga på tummen och göra små griprörelser med händerna, dessa känner man inte men de flesta sparkar och andra större rörelser känns väl under den senare delen av graviditeten. Av och till är det lugnt i magen, barnet har perioder av sömn många gånger under ett dygn. De flesta barn är aktiva på kvällen och många också tidigt på morgonen. Det kan vara stor skillnad från barn till barn hur mycket och hur kraftigt barnet sparkar.
 
Lär känna ditt barns rörelser
 
Barnets rörelser känns mer när man ligger ner och mindre om man står upp. Om man tar sig en stund varje dag när barnet har en vakenhetsperiod, kan man lära känna sitt barns rörelser och få en god uppfattning om just sitt eget barns rörelsemönster. Om sparkarna minskar och om man reagerar på att de avviker från barnets normala sätt att röra sig, kan det vara ett tecken på att barnet inte mår bra. För den allra största andelen av alla mammor som upplever minskade fosterrörelser påverkar det inte utgången av graviditeten negativt, men risken för att barnet mår dåligt och kan dö är ökad. En stor andel av de mammor vars barn dött före födelsen rapporterar att de känt minskade fosterrörelser. Dessutom har många av dem som observerat minskade rörelser väntade en lång tid innan de kontaktat sjukvården och barnets död bekräftats.
 
Spädbarnsfondens rekommendationer
 
Baserat på nuvarande kunskap rekommenderar Spädbarnsfonden alla gravida att: 
 
1. Lära känna sitt barns rörelsemönster under graviditeten. 
2. Lita på sin instinkt; om man är bekymrad över att barnet rör sig mindre i livmodern ska man kontakta sjukvården direkt, dag som natt, speciellt om detta sker nära i tiden för beräknad förlossning.
 
Avtagande fosterrörelser
 
Eftersom de flesta gravida får höra från andra att barnet blir ”mer stilla före förlossningen” är det naturligt att tro att avtagande fosterrörelser i slutet av graviditeten är normalt. Det är nödvändigtvis inte sant. När fosterrörelserna förändras för att utrymmet för barnet minskar och ibland på grund av förändrat vakenhetsmönster mot slutet av graviditeten, är en verklig minskning i antalet aktiviteter inte att betrakta som normalt.
 
Systematisk räkning av fosterrörelser
 
En del blivande mammor tycker att en systematisk räkning av fosterrörelser hjälper dem att hålla sig informerad om hur barnet mår. För dem som bestämmer sig för att räkna barnets rörelser är rådet att: Vänta tills barnet har en vakenhetsperiod, ligg ner på sidan och räkna hur lång tid det tar för barnet att röra på sig 10 gånger, räkna inte hick-rörelser. Det ska vanligtvis ta 10-30 minuter, om man uppfattar minskade fosterrörelser eller om det tar längre tid än två timmar tills barnet rört sig 10 gånger så ska man kontakta sjukvården, dag som natt.
 
Lita på din instinkt
 
Oavsett resultat av rörelseräkning och om man är orolig över minskade fosterrörelser ska man kontakta sjukvården.
 
 
Namn:
Kom ihåg mig?
Mailadress (publiceras ej):
URL/bloggadress:
Kommentar: